1957 Almanahul celor mici (Luminița)

Nemaiavând nici o revistă Luminița, am zis să postez antologia editată de revista Luminița sub titlul „Almanahul celor mici 1957”. Este structurat în 5 părți dedicate anotimpurilor: se începe cu iarna și se termină, din nou, cu iarna. Mai sunt și 4 planșe color dedicate poveștilor lui Ion Creangă: Harap Alb, Dănilă Prepeleac, Capra cu trei Iezi și Punguța cu doi bani.

Din cuprinsul Almanahului semnalez poeziile: „Bucurie” de Mihai Beniuc, „Bucegii” de Mihai Negulescu, „Ce știi despre comuniști” de Ștefan Iureș, „Poveste adevărată”, „Lenin și prichindeii” și „Fetița cu chibrite” de Victor Tulbure, „Ninge” și „Doi iepuri” de Otilia Cazimir,  „Martie” și „Prințul Miorlau” de Nina Cassian, „1 Mai” de Alfred Margul Sperber, „Primăvara” de Else Kornis, „Partidul” de Marcel Breslașu, „Vecinica” și „Cioara” de Gica Iuteș, „Rapsodii de primăvară” de George Topârceanu, „Zdreanță” de Tudor Arghezi,  „Ploaie” de Rodica Toth, „Cântec” (interrasial) de Marcel Breslașu, „Tancul grânarelor” de Ion Serebreanu, „La pescuit”, „Stuful” și „Draga” de Mihu Dragomir, „Suntem școlari” de Marcel Mureșanu, „7 Noiembrie” de Valeria Boiculesei, „Un cântec pentru pace” de Cicerone Teodorescu, „Ciobanul și Regele Dovleac” de Horvath Istvan, „Steluță albă” de V. Anițescu, „Vrăbiuța” și „Dragul nostru Moș Gerilă” de V. Popa, „Negru și alb” de Iovan Iovanovici Zmai, „Prăvălia lui Moș Gerilă” de Mircea Pavelescu, „Cămila” de Herman Stolper, „Cu plugușorul la colectivă” de Alexandru Andrițoiu și … Nicolae Labiș (?).

Alte texte : „A fost odată un băiețel pe un gard” și „Pe arici nu-l chem la mine” de Octav Pancu-Iași, „Aritmetica lui Creangă” de Gheorghe Mărgărit, „Poveste despre șase băieți” de Iulius Fucik, „Împărăteasa Perie de dinți” de S. Moghilevskaia, „Cocostârcul albastru” de Mihail Sadoveanu, „Măria sa, Moșul” de Vladimir Colin, „23 August” de Petru Dumitriu, „Prietenul meu, Silică” de Mihu Dragomir, „Aventurile lui Cipollino” de Gianni Rodari, „Scoicile” de Victor Vântu, „Poveste despre micile rândunele care au zburat zece mii de li” de Țin-Cijao-Ian, Bună ziua, Rică!” de Octavian Sava, snoava „Cum a ajuns Păcală… Vodă” de Alexandru Mitru.

Mai sunt și multe alte informații, jocuri, mici benzi desenate naive, câteva planșe educative.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s